lördag 15 januari 2011

Tulpanens dag

I dag 15/1 är det visst tulpanens dag. Det visste jag inte men läste i NA om detta.
Så här skriver tidningen.
Att tulpanens dag infaller i januari beror på att de svenksodlade tulpanerna nu blivit klara. Under någon månad framöver kommer blomstertörstande svenskar att köpa en miljon tulpaner om dagen. Namnet tulpan sägs härstamma från det turkiska turban. Det är också från dessa trakter som tulpnen ursprungligen kom till Europa och Holland på 1500- talet. Det största antalet vilda tulpanarter hittar man på Centralasiens svårtillgängliga stäpper. Tulpansorter finns det många tusen. De första som kommer fram i januari är  så kallade dubbla och enkla tulpaner. Senare kommer de läckra papegojtulpanerna och även tulpaner med fransiga kanter. De senaste åren har den dubbla gula tulpanen varit populärast. Just nu finns cirka 130 miljoner tulpaner på gång i svenska växthus. Den största enskilda färgen som odlas i år är röd. Tulpanens hus kan man besöka om man vill se riktigt många tupaner på en gång. Det ligger i Bromma, närmare bestämt i Åkeshov slottspark. Öppnar i år på själva Tulpanens dag.

Jag har inte köpt tulpaner än, men idag känner jag att det är dax.
Ha en fortsatt bra helg. 

14 kommentarer:

Anki Hansen sa...

Hejsan Britt.
Vad trevligt att du har varit inne på min blogg och lämnat en kommentar,nu gör jag detsamma till dig. Du har en mycket fin sida får jag lov att säga. Jag har varit lite slö när det gäller att uppdatera min blogg men förhoppnings viss ska det bli ändring på detta nu :).
Ha en fortsatt skön Lördag Britt.
MVH Anki H :)

♥ Hannele på Hisingen sa...

missade igen, för mej är tulpanens dag den 5:e januari, när jag har namnsdag :)

Gummans Trädgård sa...

Ha en trevlig helg i Tulpanens anda.
Ann.

LindaLunda sa...

Visst är det tulpanens dag... men jag glömde köpa några.. och nu vill jag inte ut och köra bara för att det är just den dagen... min tulpandag får vänta tills en annan dag.
Linda

Gunilla sa...

Härligt nu när tulpanerna börjar komma till affärerna då får man riktigt frossa i färger.

Intressant läsning

ha en fin helg

Gunilla

Vild-rosen sa...

Talade om för maken att det var tulpanensdag idag...fick till svar att - det tycker jag att det är varenda dag här. Hmmm undrar vad han menade med det.
Skall besöka dottern imorgon och såg att plantagen hade något med 3 buketter för 100:-, ett besök där är inplanerat.
Önskar dig en fortsatt trevlig helg.
Kram Susanne

Anette sa...

Grattis tulpanen får man väl säga då! Här i huset har det inte kommit in någon tulpan ännu.....
Jo, jag slänger ut mina vallmofröer frampå vårkanten sen sår de ju sig själva vidare frampå höstkanten! /Anette

Ölandsvindar sa...

Tulpaner är så häftiga! Jag har vilda tulpaner i min trädgård och de växer också på en äng i närheten. Gula enkla blommor och ganska tunna stjälkar, vackra och graciösa.
Trevlig söndag!
Kerstin

annika sa...

Enorma mängder med Tulpaner. Visst är de vackra med alla sina olika färger och former.
Ha en skön söndag
Kram
annika

Lotta 8`) sa...

Tjohoo :)
Allt väl denna regninga söndag? :) Fin näva du har med i mönstertemat, en av mina favoriter, Brunnävan fast den är vit :) Jag har både vit och den vinröda och tror jag fick en annan nyans av vinröd av Marina i somras.

Du frågade om min fröbild och kameran, jag har ett makro/närbildslins som jag använde när jag fotade fröna. Titta om du inte har en liten ikon/knapp på din kamera som är som en blomma, närbildsläget brukar ha den symbolen, då kan man komma närmare med kameran och kan fokusera ändå för bra skärpa, eller kanske har du ett objektiv? Vet ju inte vad du har för kamera.
Ha det så gott :)

billan sa...

Skulle gärna göra ett besök i Bromma och riktigt frossa i Tulpaner, men jag får nöja mig med min lilla bukett på köksbordet.
Ha en fin söndag!

Lotta 8`) sa...

Hej igen :)
En systemkamera har så att man kan byta objektiv, man får oftast ett standardobjektiv och köpter till egna sedan tex makro eller zoom (kunna zooma in vid långt avstånd)
En del digitalkameror har så att man kan skruva på en makrolins utanpå det vanliga objektivet (närbildslins). Vet inte vilken sorts kamera du har, men ta med den till en fotoaffär och fråga, eller titta om det står i din manual (manualer finns oftast på nätet), där står det också om kameran har den där knappen som man kan ställa in "ta närbild", det är så olika vilka kamera man har. Vilken har du?

karina sa...

Hejsan!

det missade jag helt, men visst börjar det bli dags för tulpaner på bordet så mkan anar våren. Ha det gott, Karina.

Trädgårdsflow/Garden Flow sa...

Kul med tulpanens dag! Fast för min del blev det inga köpta igår..... Men annars är ju tulpantiderna nu underbara och behövliga för att härda ut tills våren kommer. Besökte Tulpanens hus förra året. Där fanns det massor av fina tulpaner att titta på och sukta efter.... oj, oj....... Men själva utställningen var så där tycker jag, ganska rörig om jag ska vara ärlig.

Önskar dig en fin vecka!
Kram Charlotte